Tatabánya

Tatabánya

A város kedvező elhelyezkedése

A várost érinti a nemzetközi M1-es, Bécs és Budapest közötti (E60, E75) autópálya két kijárattal is. A 100-as országos főút átszeli Tatabányát. A város 60 km-re található Budapesttől, 65 km-re Győrtől, 180 km-re Bécstől. 

Az ország leggyorsabb vasútvonala a Budapest-Hegyeshalom vonal, melynek két állomása is található Tatabányán. Tatabányától 10 km-re található egy kisebb repülőtér, mely belföldi személy- és teherforgalom lebonyolítására alkalmas. A nemzetközi repülőterek (Bécs - 1,5 óra, Budapest - 1 óra) az autópályán könnyen elérhetőek.

Tatabánya távolsága:

Budapesttől                                                                           60km

Bécstől                                                                                    180 km

Frankfurttól                                                                           740 km

Hamburgtól                                                                           1300 km

Budapesti nemzetközi reptértől                                     70 km

Bécsi nemzetközi reptértől                                              150 km

Néhány szó Tatabányáról: 

Tatabánya 1947-ben jött létre az elődközségek (Alsógalla, Felsőgalla, Bánhida, Tatabánya) egyesítésével. Területe 91 km2. A város 1950 óta Komárom-Esztergom megye székhelye, 1991 óta megyei jogú város. Tatabánya bányász és iparváros jellege a rendszerváltásig hangsúlyos volt, azóta a bányászat és a nehézipar minimálisra csökkent, a város gazdasági szerkezete megváltozott. Új iparágak alakultak ki a hagyományokra és korábbi szakmai kultúrára támaszkodva: elektronikai alkatrészgyártás, gépgyártás, alumínium-feldolgozás, csomagolóanyag ipar, környezetvédelmi ipar.

A rendszerváltást követően Tatabányán is nyomon követhető a gazdasági átrendeződés. Az önkormányzat kidolgozott egy új gazdaságfejlesztési stratégiát, melynek első lépéseként megalakította a gazdaságfejlesztő szervezetét (GFSZ). Ezt követően a kereskedelmi és szolgáltató szektor fejlesztése, valamint az új munkahelyek teremtése érdekében létrehozott egy ipari parkot. A város az önkormányzati források szűkössége miatt az ipari park működtetéséhez és fejlesztéséhez – pályázati kiválasztás során – egy tőkeerős társaságot, az Ipari Projekt Hungária Kft.-t (IPH) vonta be.

Tatabánya kiváló földrajzi elhelyezkedése, a szellemi tőke erőteljes bevonása, a szükséges oktatási háttér megteremtése, a kedvezményes helyi adók biztosítása pozitívan befolyásolták a GFSZ és az IPH együttműködését: új területeket vontak be az ipari parkba, feltérképezték a potenciális külföldi befektetőket, és kialakították az érdeklődők fogadásának és azok gyors kiszolgálásának feltételeit. A példaértékű összefogásnak köszönhetően az ipari park 2005-ben elnyerte az Év Befektetőbarát Ipari Parkja címet, neve pedig egyre ismertebbé vált a globális befektetők piacán. Napjainkban az ipari park fejlesztője és értékesítője az IPH Kft mellett a magyar állam kizárólagos tulajdonában álló NIPÜF Zrt. (Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.).

 

Tatabánya ma az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa.

Gazdaságfejlesztési Stratégia

  • Gazdasági szerkezetváltás
  • Új munkahelyek teremtése
  • Kereskedelmi és szolgáltatási szektor fejlesztése
  • Kutatás + Fejlesztés kialakítása
  • Beszállítói tevékenység bővítése
  • Az oktatás és képzés fejlesztése
  • Az életminőség javítása

Jó infrastruktúra

A megye ivóvíz kapacitása kétszeresen meghaladja a jelenlegi igényeket. A szennyvízcsatorna lefedettsége 98 %-os. A megye szennyvíztisztítóinak kihasználtsága 50% alatt van. A megye teljes körű földgázhálózatának kiépítése 1989-96 között megvalósult. A megye egész területén a telefonellátásban kínálati piac működik, a szolgáltatás elérhető. A megyében éves szinten mintegy 550-600 ezer m3 kommunális hulladék keletkezik, mely 100%‑ban szervezett módon kerül összegyűjtésre. A hulladékok ártalmatlanítása döntően lerakással történik.

Oktatási háttér

Tatabányán 15 általános iskola, 8 középiskola, 1 középfokú kollégium mellett 1 egyetem, az 1992-ben alapított Edutus Egyetem (korábban Modern Üzleti Tudományok Főiskola) működik. A középiskolákban évente kb. 1000 fő, a főiskolákon 150-200-an végeznek.

Minden egy helyen elintézhető – egyablakos ügyintézés 

Az Önkormányzat Gazdaságfejlesztő Szervezete nem csak az új vállalkozások letelepedésével kapcsolatos adminisztratív munkákkal foglalkozik, hanem segít a beruházás megvalósításában is, és a helyi Munkaügyi Központtal együtt részt vesz a munkaerő közvetítésben is.

Várunk mindenkit, hogy részese legyen a jövőnek!