Tatabánya - Esztergom kiemelt járműipari térség és fejlődési zóna

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, Tatabánya MJV Önkormányzata, az EDUTUS Főiskola képviselői és Bencsik János országgyűlési képviselő 2014. március 6-án szándéknyilatkozatot írtak alá a Magyar Suzuki Zrt. és a térség autóipari beszállítóinak stratégiai partnerségi támogatásával, mely kezdeményezi a kormánynál Tatabánya-Esztergom térségének kiemelt járműipari és mechatronikai központtá való nyilvánítását. A cím elnyerésével a képviselők célja volt a térségben meghatározó autóipari és autóipari beszállító cégek fejlesztéseinek támogatása, a szakképzés piaci elvárásokhoz való igazítása, munkahelyteremtő beruházások ösztönzése, összehangolt területfejlesztés. 

A kormány 1206/2014. (IV.1.) sz. Kormányhatározatában Tatabánya és Esztergom térségét kiemelt járműipari központtá nyilvánította.

Tatabánya és Esztergom városának Önkormányzata, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, az Edutus Főiskola, a Magyar Suzuki Zrt., a térség országgyűlési képviselői és gazdasági szereplői fontosnak tartották a növekedési zónák/térségek partnerei közötti együttműködés megerősítését és intézményesítését és ezt a Tatabánya-Esztergom Kiemelt Járműipari Térség és Fejlődési Zóna Nonprofit Kft.  létrehozásával kívánták megerősíteni.

A nonprofit Kft. fő feladatai a megyei-térségi gazdaságfejlesztési programok pozícionálása, járműipari projektgazdák, leendő tagok felkutatása, fejlesztési projektek menedzselése, a megyében meghatározó autóipari és autóipari beszállító cégek beruházásainak, fejlesztési törekvéseinek támogatása, a duális képzés megerősítése, összehangolt fejlesztése.